3. juledag er en av de aller største bulkedagene!

Bilkrasj
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

I romjulen kommer mange til å krasje. Byttedagen 3. juledag er verst. (Illustrasjonsfoto)

Skulle det smelle denne romjulen er du langt fra alene. 3. juledag var den fjerde største dagen for bulking i kollisjonsmåneden desember for Frende Forsikring i fjor, opplyserRoger Ytre-Hauge, som er fagsjef på motor i selskapet.

– Julefreden er definitivt over for oss denne dagen. Mange skal ut og bytte gaver, og da skjer det også mange uhell, sier han.

– Julaften og første juledag er de roligste dagene på skadefronten i hele desember, men 3. juledag smeller det igjen mange steder, sier Ytre-Hauge.

I en fersk undersøkelse, som er utført av YouGov for Frende Forsikring, sier 34 prosent av de spurte at de har krasjet med bilen når de har det travelt.

Dette krasjer vi med

43 prosent av de uheldige i undersøkelsen sier at de har krasjet med en annen bil. 35 prosent har vært borti vegger og stolper i parkeringshus.

– Vi krasjer i mye forskjellig. Mange har også hatt ublide møter med murer, gjerder, søppeldunker, postkassestativ, veikanter og motorsykler, sier Frendes bilekspert.

Bulking for milliardbeløp

Desember er den største kollisjonsmåneden vi har. Det viser statistikk fra Finans Norge for de siste fem årene. Personbiler har kollidert mer enn 180.000 ganger i desember i denne perioden. Dette har kostet norske forsikringsselskaper vanvittige 3,2 milliarder kroner.

– 10,3 prosent av alle skadene med personbiler i Norge i fjor skjedde i desember, sier Ytre-Hauge.

November (9,3 prosent), januar og mars (begge 8,9 prosent) er de neste på listen over månedene da det smeller oftest.

Slik unngår du julesmellen
– Romjulen er lang, så det er ingen grunn til å stresse. Sett på en julesang, ro ned og tenk på å kjøre smart og sikkert. Så slipper du å komme hjem igjen med en skademelding i handleposen etter byttedagen, sier Ytre-Hauge.

Dette krasjer vi med når vi har det travelt

 1. En annen bil
 2. Vegg/stolpe i parkeringshus
 3. Mur
 4. Gjerde
 5. Veikant

(Kilde: Frende Forsikring)

Slik unngår du bulking på byttedagen

 • Orienter deg før du setter deg i bilen. Er det noe rundt bilen?
 • Ikke stress.
 • Pust og se deg godt om før du rygger ut.
 • Ikke stol blindt på ryggesensorer. De registrerer ikke alt, og spesielt ikke alt som er lavt nede, for eksempel en lav fortauskant.
 • Snu deg og se ut bakruten istedenfor å kun bruke speilene.
 • Rygg inn på parkeringsplassen på butikken. Da har du mye bedre oversikt når du skal ut igjen.
 • Arkiv

 • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com