Å kjøre i Spania kan by på sine overraskelser!

Spania strand
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Hvis du, som meg, av og til kjører bil i Spania er det det en og annen ting du kanskje ikke vet?

Å kjøre i Spania er gjennomgående en hyggelig opplevelse. Veiene er kjempegode, det er vanligvis ikke altfor mye trafikk – og bensinen koster vesentlig mindre enn vi er vant med hjemmefra.

I tillegg er man nesten alltid heldig med været. Det gjør noe med humøret å oppholde seg i trakter med godt over 300 soldager i året!

Dirección General de Tráfico er veldig opptatt av sikkerhet, og at færrest mulig; helst ingen, skal bli skadd på spanske veier. Derfor har man laget et helt fjell av lover og regler for sikkerhetens skyld.

Mange av reglene er både logiske og gjenkjennelige, men det finnes også mange fallgruver – det er fort gjort å få en bot uten at man helt skjønner hva man har gjort galt.

Derfor kan du kanskje ha nytte av en liten gjennomgang av de mest spesielle bøte-årsakene i spansk trafikk:

 1. Kjører du med en hånd eller en arm ut av vinduet, kan det koste deg 100 euro.
 2. Kjøring uten skjorte/T-skjorte, barføtt eller med flip-flops, koster 200 euro, fordi det kan ”redusere kontrollen over kjøretøyet”.
 3. Vær veldig påpasselig med parkering i sand på strand – er området klassifisert som vernet (protected) kan det vanke bøter på helt opptil 6000 euro!
 4. Fiksing på makeup, innstilling av GPS eller spising i bilen mens du venter ved rødt lys kan ”belønnes” med 200 euro i bot, foruten to prikker i førerkortet.
 5. Kjører du gjennom stille områder – for eksempel ved et sykehus – med høy musikk i de tidlige morgentimene, kan boten bli 80 – 100 euro. Men det er kjent at det har vært skrevet ut bøter på opptil 2400 euro for denne forseelsen…
 6. Bruk bare bilhornet for å avverge en ulykke, eller for å varsle en annen bilist om at du vil kjøre forbi. Annen bruk av bilhorn kan gi bot på 80 euro.
 7. Å kjøre i venstre felt eller midtfeltet når høyre felt er ledig, koster 200 euro i bot.
 8. Unngå krangling i bilen! Blir du tatt for å ha vendt blikket bort fra trafikken flere ganger, kan det bli bot på 80 euro. Det samme gjelder dersom føreren blir tatt for å bite negler, kysse en passasjer – eller vise ufine gester mot medtrafikanter.
 9. Begge hender skal være på rattet under kjøring – og sjåførens ører skal være synlige.
 10. Tankfylling med radioen på kan koste en bot på 91 euro!
 11. Bruk av mobiltelefon: 200 euro i bot og 3 prikker i førerkortet.
 12. Til salgs-skilt (Se vende/For sale) i bilvinduet: 200 euro i bot.
 13. Ugyldig førerkort: 200 euro i bot.
 14. Og kjører du med briller uten å ha reservebriller i bilen, blir boten 90 euro.

Lykke til – og god tur!

 • Arkiv

 • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com