Nei, jeg er ikke DAB-motstander (men det er lett å bli det)!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

DAB

Jeg har tidligere avlagt DAB-systemet et besøk, og fikk en smule pepper for det. Fra DAB-vennlig hold ble jeg sett på som en motstander av det nye digitale radiosystemet, til tross for at jeg uttrykkelig meldte at jeg synes DAB+ er kjempebra – når det fungerer.

Noen ”av-og-på-radio” er jeg derimot ikke interessert i, og det er akkurat hva jeg har fått på flere lengre kjøreturer i sentrale sørnorske strøk i sommer.

Her kommer noen ferske eksempler:

Drammen – Trondheim i slutten av juli. Null signal fra Lierbyen via Skaret til Sundvollen. Null signal fra Klækken til like etter Lygnasæter.

Trondheim – Drammen noen dager senere. ”Av-og-på-radio” gjennom det meste av Sør-Trøndelag. Full taushet over Rondane.

Drammen – Fyresdal i forrige uke. ”Av-og-på” igjen fra Drammen til Darbu. Og så den virkelig morsomme vrien. Som kjent er det nyheter hver hele time. På denne turen kuttet DAB-signalene nøyaktig kl. 10, 11 og 12 – og var hver gang tilbake ca. 5 minutter senere, altså når nyhetene godt og vel var ferdige. Det er selvsagt mulig at DAB-ledelsen synes det er så mye trist og leit i verden at man ønsket å spare meg for all tristessen, men nyheter vil jeg faktisk gjerne ha!

Samme tendens gjentok seg faktisk to dager senere på returen – og gjentok seg igjen under en ”Harrytur” til Svinesund! Nyhetene gikk på nytt tapt på de fleste hele timeslag under turen. At dekningen var ganske av og på gjennom søndre del av Østfold bør også nevnes – det ferdes faktisk mye folk langs både E6 og E18, og det bor også mye folk i området.

Det som irriterer meg, er dette enøyde hastverket med innføringen av DAB, for slik jeg opplever dette så virker det som det er meget langt igjen før man har en dekningsstabilitet som er noe nær tilfredsstillende.

Eksemplene mine er fra travelt trafikkerte Europaveier i Sør-Norge, og det er, i alle fall for min del, et dårlig tegn når man ikke er kommet lenger her.

Eller mener man at det var DAB+-mottakeren i den kliss nye Mercedes CLA SB jeg kjørte som det var noe galt med?

Som jeg skrev også sist, så synes jeg DAB er meget bra – når det fungerer. Bare det å slippe skurring og spraking er veldig greit. Men det fungerer ikke når man bare hører en og annen strofe fra en melodi – eller noen få ord med lange mellomrom i nyhetssendinger, sport og lignende.

Kjør gjerne på med DAB, også jeg tror dette er en løsning for fremtiden, men tilpass tempoet i innføring til utbyggingen av dekning og stabilitet i mottak. Sikkerhet og beredskap er her et par andre viktige nøkkelord.

Kanskje er det også en tanke å låne litt øre til ”folkets røst”, når to av tre spurte i en undersøkelse for en tid siden var totalt imot DAB, og bare knappe 20 prosent var for det nye systemet. Det er heller ingen smart reaksjonsmåte for DAB-ledelsen å møte dette med god, gammeldags hersketeknikk: Det er ”folket som ikke forstår” DAB!

Kan det være en tanke å stikke fingeren i jorda og finne ut hvor man befinner seg?

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com