Det uler og det piper!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Piping 1

Jeg vet ikke om du opplever det samme som meg; at du skvetter litt innimellom når det plutselig begynner å pipe eller ule i bilen. Og det gjør det ofte i moderne biler! Det er lydvarsling – fonetisk varsling – på en stadig lengre rekke av funksjoner, de fleste av dem med et eller annet sikkerhetsaspekt.

Noen lyder er også knyttet til blodrød oppblomstring av store symboler på en av skjermene i bilen (som eksempelvis på bildet over, hentet fra nye Opel Astra), og/eller på frontruten.

Denne varianten heter kollisjonsvarsling, og de fleste av oss vil vel synes at akkurat dette varselet kommer litt prematurt i mange biler; lenge før det faktisk er noen overhengende fare for sammenstøt.

Ellers piper det jevnt og trutt. Avstand til bilen foran, blindsonevarsling, filskiftvarsel, bil bakfra kommer for nær egen bil, nødbrems aktiveres – og jeg vet snart ikke hva som ikke skal varsles med lydsignaler.

Piping 2

Skal man parkere under litt trange forhold, er i hvert fall selve h….. løs – da piper og uler det fra alle bauger og kanter, fulgt opp av fargede streker på displayet som markerer hvilke hjørner(eller sider) av bilen som er nærmest annen bil, vegg, stein, portstolpe, lyktestolpe eller hva det nå måtte være sensoren har fått øye på (bildet). Denne varslingen er også en integrert del av ryggekamerafunksjonen på stadig flere biler.

Mitt poeng er vel at det snart er i overkant mange varselsignaler å forholde seg til – vi må få litt ro til å ta hånd om selve kjøringen noen lunde uforstyrret også! Selvfølgelig har alle disse lydsignalene logisk sett en forståelig funksjon og betydning. Men det kan bli for mye av en god ting også.

Jeg hilser hjertelig velkommen 360 graders kamera fra fugleperspektiv UTEN tilhørende lyder. Dette er i alle fall alt man behøver for å posisjonere bilen riktig der det er trangt, både ved kjøring forover og bakover!

Den verste jeg har opplevd hittil, kom da jeg hadde hentet en stor kassevogn for prøvekjøring. Glad og fornøyd kjørte jeg inn i en 50-sone nær Sandvika. I 51 km/t: ”DU KJØRER OVER FARTSGRENSEN”, gaulet en kvinnestemme på maks volum ut fra dashbordet! At jeg ikke havnet utenfor veien da, er ene og alene et mirakel!

 

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com