Fremtidens bil er online – og kjører bedre

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

DSC_7773

Internettforbindelse er nøkkelen til sikrere, men også mer effektivt og behagelig kjøring. Fremtidens bil unngår harde oppbremsinger og blir ikke overrasket av isføre, bilkøer eller overfylte parkeringshus – for den mottar hele tiden informasjon fra omgivelsene. Dessuten merker den også selv når det er behov for å dra på verksted.

Bilen har for lengst begynt å bruke nettet for å få informasjon fra andre kjøretøyer, værstasjoner, parkeringshus, m.m. – og også bli oppdatert om tilstanden til sine egne komponenter.

Informasjon om f.eks. trafikkork, hålkeføre og bilister som kjører i feil retning er tilgjengelig i skyen, og når den kombineres med datainfrastruktur fra bl.a. parkeringshus og ladestasjoner til elbiler blir bilen i stand til å se ting i et bredere perspektiv enn ”vanlige” sjåfører normalt klarer på egen hånd.

I den tilkoblede bilen kan føreren bokstavelig talt se over toppen av neste bakke, rundt neste sving og bortenfor.

Fordi fremtidens biler advarer sjåfører i god tid om plutselig tåke eller bilkøer på ruten blir kjøringen langt sikrere. Forbindelsen til Internett er også en forutsetning for automatisk kjøring, som bl.a. bidrar til å unngå harde oppbremsinger før veiarbeid, trafikkorker, ulykker, osv. Det øker samtidig komforten, siden den automatiserte kjøringen er mye jevnere.

Den kontinuerlig oppdaterte informasjonsstrømmen gjør i tillegg bilturen mer effektiv. Med nøyaktige data om veien forut er det f.eks. mulig å optimalisere ladingen av hybrid- og elbiler langs den valgte ruten.

Også en tilkoblet dieselbil kan tenke fremover og sørge for å regenerere partikkelfilteret sitt like før den kjører av motorveien og inn i bytrafikken med mange oppbremsinger.

Sammen med kjøredata og informasjon om bilens omgivelser, får den tilkoblede bilen også opplysninger om sine egne komponenter. Dette muliggjør forebyggende diagnostikk, som kan beregne de enkelte delenes gjenværende levetid. På den måten blir sjåføren varslet i god tid når noe må repareres eller byttes ut, noe som ofte vil gjøre det mulig å unngå dyre reparasjoner og ikke-planlagte verkstedbesøk.

Integrasjonen med tingenes internett åpner dermed for en rekke tjenester som utvilsomt vil øke betydelig i antall i årene som kommer – for det er et stort potensial i dette markedet.

Bosch har en solid posisjon når det gjelder å utnytte dette potensialet, og selskapet er også en av de sterke drivkreftene i utviklingen. Bosch opererer på alle nivåer i tingenes internett med alt fra sensorer, programvare og tjenester til maskinvare og bilservice.

For kort tid siden lanserte Bosch for eksempel den skybaserte alarmen som varsler andre sjåfører når en bilist som kjører i feil kjøreretning nærmer seg. Hvis man er i nærheten av det stedet hvor bilisten som kjører i feil retning har kjørt ut på motorveien tar det maks. ti sekunder før man mottar en advarsel.

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com