Vintersesongen kan være tøff selv for de aller mest hardføre, og for sjåfører kan vinteren være ekstra utfordrende. I løpet av vintersesongen kan ting fryse fast, og det glatte føret kan medføre en rekke ulike problemer.
Med noen enkle forhåndsregler kan du imidlertid spare deg selv, og bilen din, for mange problemer i løpet av vinteren.
Uansett hva slags bil du har gjelder det å ha riktige dekk for føret. Husk at du selv er ansvarlig for å kjøre med forsvarlige dekk, og at det er påkrevd en mønsterdybde på 3 millimeter på vinterdekk.
Hvis dekkene dine er for slitt, er det med andre ord helt nødvendig å kjøpe nye, selv om dette medfører et ekstra dekkskifte midt i sesongen. Med gode vinterdekk på plass kan det være en god idé å ta følgende forhåndsregler for å sørge for en mest mulig problemfri sesong – og våren er her før du aner det.
Forebyggende bilpleie om vinteren
Norsk vinter medfører gjerne ganske mange minusgrader, og da kan som kjent ting fryse. Dette gjelder selvfølgelig også bilen din, og svært mange har opplevd ikke å komme seg inn i bilen når gradestokken kryper nedover.
Før vintersesongen setter inn for fullt, er det derfor lurt å smøre alle låser med låseolje. Dette virker forebyggende, og er et svært rimelig, enkelt og raskt tiltak.
Et annet stort problem om vinteren er skader forårsaket av veisalt. Det finnes mange meninger om den utstrakte bruken av veisalt, men uavhengig av hva man mener om denne praksisen, vil bilen bli utsatt for salt i løpet av vintersesongen.
Saltet er naturlig nok ikke bra for bilen, da det kan føre til rustskader. For å unngå de største skadene er det derfor helt nødvendig å vaske bilen regelmessig, også om vinteren.
Her er det imidlertid viktig å velge bort de verste kuldeperiodene. Hvis det er for kaldt til å vaske bilen kan det hjelpe med en runde avfetting.
Sørg for sikkerhet på vinterføre
To av de viktigste sikkerhetstiltakene i trafikken, uavhengig av sesong, er sikt og veigrep. Om vinteren er gjerne dette ekstra utfordrende, på grunn av fallende snø/sludd og glatte veier.
Derfor er det helt nødvendig å kontrollere vindusviskerne og viskerbladene med jevne mellomrom. Hvis de lager striper på ruten er det på tide å bytte dem. Dette er heldigvis både enkelt og forholdsvis rimelig.
Sørg dessuten for alltid å kjøre med riktig lufttrykk. For å kjøre trygt og sikkert om vinteren kreves et høyere lufttrykk i dekkene, gjerne 10 prosent ekstra. Dette skyldes ganske enkelt at kald luft tar mindre plass en varm luft, og dekktrykket må derfor justeres i takt med gradestokken.
Hvis du er i tvil om hvilket lufttrykk du skal ha, kan du sjekke i bilens instruksjonsbok. Feil dekktrykk medfører dårligere veigrep og økt drivstofforbruk, samtidig som dekkets levetid reduseres betraktelig.
Ha nødutstyr i bilen
Uansett hvor god bilpleie man har sørget for, hjelper det lite hvis været virkelig begynner å krangle. Derfor er det alltid lurt å pakke med nødutstyr i bilen, spesielt ved lengre kjøreturer.
Hvis veien er såpeglatt og du ikke kommer deg av flekken er det for eksempel svært kjekt å ha litt sand til å legge under hjulene for å få bedre grep.
En snøskuffe er dessuten gull verdt hvis du skulle være så uheldig å kjøre deg fast.
Hvis du kjører piggfritt kan det i tillegg være en god idé å ta med kjettinger i bilen. Selv om man normalt klarer seg fint på saltede veier i byen, er det ikke sikkert man kommer seg over de verste fjellovergangene uten ekstra grep.
Ekstra spylervæske kan også komme godt med, og litt låseolje i tilfelle du kjenner at det blir stadig vanskeligere å åpne bildøren.
Det finnes vel få ting som er mer irriterende enn ikke å komme seg inn i bilen, spesielt når det er iskaldt ute!