Jo, sidevind kan komme med stor kraft

1280px-2018_Ford_F-150_XLT_Crew_Cab,_front_11.10.19
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Tips en venn

En våken og interessert leser har et oppfølgingsspørsmål til artikkelen om sidevind, stoff han mener er i overkant skremmende:

– Jeg lurer på hvor stor luftmotstanden egentlig kan være i sidevind, sammenlignet med bilens generelle luftmotstand i samme hastighet, undrer han.

Av Stein Bekkevold

Godt spørsmål. For å finne et svar må vi se på form og motstand, som heter Cd – på engelsk coefficient drag, der drag er motstand:

En fallskjerm er laget for å gi motstand, og har 1,4 i Cd, mens en plate vinkelrett mot vinden har 1,0 – 1,1. Frontenden på bilen – om den er tilnærmet flat – vil altså ligge på ca 0,7-0,8 i Cd, men dette avhenger av hvor avrundet den er oppe og nede.

Er siden helt flat, og bare svakt avrundet øverst, minner den mer om en plate – og vil derfor ligge enda høyere i Cd – kanskje helt oppe på 0,9. Vinden fanges dessuten godt opp rundt hjulene og inne i hjulbrønnen, som virker som en liten fallskjerm.

I tillegg kommer suget som oppstår over toppen på skjermen – dette gir redusert veigrep fordi trykket mot underlaget senkes. Det kan derfor være klokt å bruke Cd rundt 0,9 – 1 i slike tilfeller.

Om du sammenligner dette med en normal Cd (langsetter) som ifølge vind-tunnelforsøk kan ligge på 0,4 – 0,45 på større, litt grove biler, ser du at en sidevind-komponent på 20 – 30 m/s vil ha stor betydning. Den kan påvirke bilens front med adskillige Newton, kanskje hele 500+.

Du kan grovt sett regne 10 N som en kg, selv om dette ikke er lov; faktoren er den gjennomsnittlige tyngdekraften på 9,81. Du vil altså få en spontan sidekraft på 500 N/50 kgeller mer, brått inn på skrå, rått og brutalt. Derfor artikkelen.

Om du lurer: Den gjengse formelen for luftmotstand målt i newton er:

N = A (flaten) ganger v2/2 ganger Cd ganger rho – luftas tetthet; (1,3 kg/m3). Og v er hastigheten i m/sek.

Vær obs på at bildet ikke er valgt fordi denne bilen er spesielt ille, det bare illustrerer poenget med en flatere side – og stor vindflate foran masse-senteret. (Foto: Ford)

Les også: Sidevind dytter bilen – dette bør du vite

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com