Kulda og batteriet: Her er fem tips for å unngå startvansker

Vinterkjoring
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Flatt batteri på bilen og starttrøbbel skjer som regel når det passer dårligst. Men du kan gjøre mye selv for å unngå slike uvelkomne problemer. Her er de fem viktigste rådene for å avverge full batterikrise i kulda.

Pass på batteriet!

– Hold formen på startbatteriet oppe – eller skift det ut før du står der med blåfrosne fingre og hylende barn i baksetet, oppsummerer Moeen Shahzad Mughal, fagansvarlig og bilteknisk rådgiver i forsikringsselskapet If.

– Det er alltid lurt å vite hvilken tilstand batteriet er i, sier han, og understreker at svakt batteri kan gi starttrøbbel også om sommeren, ikke bare midtvinters.

1. Følg servicen og sjekk batteriet

Ved bilens serviceintervaller skal verkstedet sjekke batteriets tilstand.

– Gjør det gjerne til en vane å dobbeltsjekke når du henter bilen: Spør om batteriet er målt. Er bilen helt ny, er ikke dårlig batteri noen aktuell problemstilling, men etter tre-fire år er det sannsynlig at startbatteriet er svekket så mye at det bør skiftes.

Batteriets tilstand avhenger veldig av hvordan du bruker bilen. Jeg har faktisk vært borti tilfeller der batteriet måtte byttes etter halvannet år, sier bilmekanikeren.

2. Bruk en batterilader

En batterilader kan være grei å ha. Ved å gjøre en vedlikeholdslading før kulda setter inn for fullt, kan batteriet fungere lenger enn hvis det ikke blir ladet opp via lader.

– Personlig pleier jeg alltid å bruke batterilader før vinteren kommer. Dette gjør godt for batteriet, sier Moeen Shahzad Mughal i If.

3. Unngå småkjøring og at bilen står ubrukt

Korte turer i nærmiljøet nærmest dreper batteriet.

– Småkjøring under én mil gir batteriet dårlige muligheter for å lade seg opp igjen, og blir det mange slike korte turer, svekker batteriet seg veldig. Det er heller ikke så lurt å la bilen stå ubrukt lenge, da tærer du på batteriet, sier Mughal.

4. Kaldstart og tykk olje – en dårlig kombo

Tykk olje i motoren gjør at start på bilen går tregere, og dette liker batteriet dårlig.

– Sørg for at oljen har riktig viskositet for vinterkjøring – at den rett og slett flyter godt i motoren, selv om det er kaldt, sier bilmekanikeren.

Jevnlige oljeskift er viktig!

5. Unngå radio, varmetråder og full vifte

I dag er det utrolig mye i bilen som trekker strøm fra bilbatteriet når du starter.

– Det kan være smart å redusere litt av belastningen på batteriet akkurat når du starter. Radio, varmetråder og defrosting av frontrute er jo tilleggsfunksjoner du strengt tatt kan slå på rett etter at motoren er kommet i gang.

Men gjør dette før du begynner å kjøre. Å fikle med innstillingene på radioen eller klimaanlegget kan lett ta oppmerksomheten bort fra veien, sier Mughal til slutt.

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com