La bomselskapene betale system-tabben selv!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Bomstasjon

Jeg er selvsagt ikke overrasket over at nok en offentlig ”blemme” i multimillionklassen dukker opp. Denne gang er det et bompengesystem – som i følge Statens vegvesen er ubrukelig – som hittil har kostet bilistene(?) 130 millioner kroner.

Jeg er heller ikke overrasket over at bompengetoppen enkelt og bramfritt fastslår at det er bilistene/skattebetalerne som får ”plukke opp regningen”. Dette er jo alltid løsningen når noen har sørget for å pådra det offentlige milliontap, i dette tilfellet 130 millioner i tap. Hittil.

Denne gangen synes jeg faktisk at bompengeselskapene kan ”plukke opp regningen” selv, ved å hente litt fra de pengekistene vi bilister gjennom årene har fylt sprengfulle – nok er faktisk nok!

Tabbene begynner å bli mange, og veldig dyre. Du behøver ikke lete lenge for å finne den forrige multimillion-flausen i offentlig regi. Vi minnes i farten kollektivbillettsystemet i Oslo som et godt eksempel, og meldinger om feilslåtte (STORE) IT-investeringer fra den ene etaten etter den andre dukker jevnlig opp.

Hvor mange hundre millioner som er somlet bort i bortkastede rapporter og konsulentutredninger i forbindelse med eksempelvis sykehusprosjekter grenser til rystende lesning. Lokalisering av det nye sykehuset i Drammen er her et glitrende eksempel.

Hvorfor det blir slik? Tja, kan det ha noe å gjøre med den totale mangel på konsekvenser for de som faktisk har ansvaret for slike flauser? Man ser jo at hundrevis av millioner tapte skattekroner ikke betyr noen ting for den/dem som sørget for at tapet oppsto. I verste fall flyttes vedkommende til en annen stilling i samme etat/institusjon, kanskje til og med med enda høyere lønn?

Å ta ansvar etter slike tabber er i min bok ikke å få fortsette i samme stilling/funksjon som om ingen ting var skjedd. ”Man tar læring” av det som skjedde, heter det da, og man er selv åpenbart best egnet til å omsette denne ”læringen” – i nye feil?

Å ta ansvar betyr faktisk noe helt annet – nemlig å rydde kontoret og forlate stillingen for godt.

Vær helt sikker på at tabber som den jeg innledet dette innlegget med ville ha betydd sparken på meget grått papir i det private næringslivet! Og slik burde det i hvert fall være når det er våre alles skattepenger som settes på spill!

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com