Leserinnspill: Nylon eller ikke?

1280px-Heidelberg_Historic_2015_-_Chevrolet_Corvette_C1_1960_2015-07-11_16-25-02
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

En skarp leser har meldt seg og sagt at nylon – som nevnes i artikkelen om tak av duk – nok ikke er polypropylen men polyamid. Derfor hitsetter vi et stykke nøytral info hentet fra Store Norske leksikon, et nettsted vi anbefaler:

Den første syntetiske fiberen Nylon kom i produksjon 1939 og ble utviklet og markedsført av det ledende firmaet innenfor kunstige fibre, DuPont Chemicals. Deres fibre har ofte en endelse på -on: Nylon, Orlon (akryl) og Rayon (viskose). Nylon fikk sitt gjennombrudd i form av syntetiske «silkestrømper» eller nylonstrømper. Dette produktet lages fortsatt i polyamid. Under andre verdenskrig ble polyamid brukt som «fallskjermsilke».

 Polypropylen, under navnet Nylon, ble brukt til skjorter på midten av 1900-tallet. Fiberens evne til ikke å krølle ble markedsført med uttrykket «lettstelt». Nylonskjortene skulle ikke vaskes i maskin, men «skylles opp» og drypptørkes. I praksis viste skjortene seg lite lettstelte. Det tette stoffet gjorde stoffet klamt, og svette bidro til lukt og svetteflekker. Skjortene måtte derfor vaskes svært hyppig. I tillegg kom problemer med at hvitt polypropylen lett gulner. Skjortene ble derfor upopulære, og andre «strykefrie» varianter kom på markedet.

Og der var forklaringen. Det kan altså ha forekommet TO ulike plast-tekstiler som begge ble kalt nylon. Underlig nok. Teknisk sett har vi alltid kalt nylon for polyamid og ment at det var det eneste rette, men der tok de feil, de som sto for bakgrunnsstoffet for takartikkelen. Og det burde denne skribent ha sett. Pinlig. Bildet av en nydelig Corvette med taket nede har vi lånt av Chevrolet …

Stein Bekkevold

Les også: Kabriolet med tak av duk og lerret

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com