Mobilbruk og tretthet skaper livsfare (og ulykker!) i trafikken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

”Alle” vet at distraksjon forårsaker dødsulykker på veiene. Likevel skyldes så mye som hver femte dødsulykke nettopp distraksjon i følge Statens vegvesen. Verstingene er selvfølgelig mobilbruk og ”klassikeren” tretthet.

Da er det kanskje på tide at vi hver i sær går litt i oss selv? En veldig grei påminnelse her, er en undersøkelse Opinion har gjort for Statens vegvesen, som viste at 20 prosent av alle spurte innrømmet å ha opplevd å komme over i møtende kjørefelt på grunn av uoppmerksomhet! Tjue prosent. Hver femte bilfører! Samtidig mener vegvesenet at mørketallene trolig er langt høyere.

Det får en til å tenke, gjør det ikke?

Disse skremmende tallene viser ikke minst at det har vært for lite fokus på distraksjon som ulykkesårsak, og her i landet er det forsket svært lite på dette.

Mobilbruk og tretthet var altså ”verstingene” i Opinions undersøkelse, fulgt av leting etter ting, avislesing(!) og inntasting av GPS-adresse.

For min del er jeg overbevist om at mobilbruk er den virkelig store synderen her. Det går knapt en kjøretur uten at jeg ser bilførere som ikke bare snakker håndholdt, men også taster meldinger mens de kjører! Jeg skulle virkelig ønske at alle verdensmestrene i bilkjøring der ute på veiene faktisk kunne innrømme at dette stjeler viktig fokus! Det blir for dumt å blåholde på at man har ”full kontroll” selv da!

Det overrasker at så mange heller ikke bruker bilens Bluetooth, noe som er en glimrende løsning: Du kan ta inn og avslutte en mobilsamtale med et tastetrykk på rattet.

Selv prøver jeg så langt som mulig å unngå mobilsamtaler under kjøring, selv med aktiv Bluetooth, og ringer helst tilbake når jeg er fremme. Svært få telefonsamtaler er så viktige at ikke dette rekker i massevis!

Den nest verste ”styggen” er tretthet bak rattet, noe vi vel alle har opplevd. Det er kjempelurt å stoppe og ta en pause i god tid før du ser fire filer i stedet for to…

En liten stans og litt strekk og tøy utenfor bilen er gjerne nok til å hente nye krefter. I stadig flere biler i dag får du påminnelser fra bilen om at det er ”tid for en bilhvil”, gjerne med symbolet rykende kaffekopp på skjermen.

Vegvesenet har en del gode råd:

-Mange sjåfører planlegger ikke turen på forhånd, og regner med at de kan ordne ting underveis inne fra bilen. Da kan det lett oppstå farlige situasjoner. Vårt råd er at du derfor planlegger eventuell mobilbruk, bruk av GPS, matinntak, drikke og forholdene for barna FØR du reiser.

Kanskje kunne vi alle bli litt flinkere til ikke å la mobiltelefonen styre hele livet vårt – i alle fall ikke når vi kjører bil, sier Hans Christian Østrem i Statens vegvesen, region øst.

Selv tilføyer jeg: Når du kjører bil, så gjør dét!!!

 

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com