Når skal vinterdekkene på?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Vinterstart kopi

Vi kommer nærmere og nærmere scenario som på bildet ovenfor, og

flere har spurt om hva som er ”riktig” tid for omlegging til piggfrie vinterdekk. Med piggdekk er det enklere, der er regelen klar: I Sør-Norge er piggdekk tillatt brukt fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. I de tre nordligste fylkene er perioden forlenget til 15. oktober – 1. mai.

Men det er klart: I et land som lever i en slags klimatisk unntakstilstand må det selvsagt være unntak fra hovedregelen, slik at man kan bruke piggdekk utenom disse datoene ”dersom føret krever det”. Husk uansett at bruker du piggdekk, så skal bilen ha piggdekk på alle fire hjul.

Når det gjelder piggfrie vinterdekk, som flere og flere ser ut til å velge, står du i utgangspunktet fritt til når du ønsker å legge om – både før vinteren og etter. Noen er engstelige for å påføre vinterdekkene unødig ekstra slitasje ved å legge om tidlig, men da er det jo litt trøst i at senhøsten har sjelden veldig høye temperaturer. Gummiblandingen i piggfrie vinterdekk er optimalisert for vintertemperaturer, og dagtemperaturer med noen få plussgrader vil ikke gi noen voldsom ekstra slitasje.

Viktigere er det at man heller legger om litt for tidlig enn litt for sent. Vi snakker om sikkerhet her, og den gambler man ikke med.

Hver eneste høst er det like overraskende hvor mange bilister som møter det første snøfallet på sommerhjul, og hver eneste høst er følgen av dette endeløse køer og biler på kryss og tvers – og til hinder for alle som er riktig skodd!

Kanskje verdt å tenke litt på forsikring også? Er du selv årsak til et trafikkuhell på grunn av utilstrekkelig veigrep – sommerdekk på vinterføre, for eksempel – så må du regne med at forsikringsselskapet synes du selv skal være med og dekke skaden som er oppstått. Det kan bi dyrt…

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com