Nye Ceed: Kias mest europeiske bil hittil

Alper Celik
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Bildet: Alper Celik har hatt en sentral rolle under utviklingen og lanseringen av nye Kia Ceed.

– Nye Ceed er Kias mest europeiske bil hittil. Modellen er designet, utviklet og produseres i Europa; i Zilina i Slovakia, forteller Alper Celik, Product Manager Marketing & Product Planning, som jeg møter i Kias europeiske hovedkontor i Frankfurt.

Celik har vært ansvarlig for prosessen med utviklingen av ny Kia Ceed helt siden seks år før lanseringen, som fant sted under bilutstillingen i Geneve.

En av hans viktigste oppgaver har vært å finne ut alt relevant om markedet; hvem den nye bilen skal selges til.

Dette er viktig kunnskap, ikke minst for å holde designerne på bakken, slik han sier det.

Med seks års livstidssykler, er det tredje generasjon Kia Ceed som nå kommer på markedet. Ikke lenger cee’d, men altså Ceed, som nå står for en bil produsert for Europa (Community of Europe) med Europeisk Design. Altså Ceed…

Ny plattform

Den nye modellen bygger på en helt ny plattform. Lengden er den samme som forrige modell, 4310 mm, mens høyden er redusert med 23 mm til 1447 mm – og bredden er øket med 20 mm til 1800 mm. Akselavstanden er som før 2650 mm, og bagasjerommet er blitt 15 liter større, noe som gir totalvolum på 395 liter.

Summen er en bil som er lavere og bredere og ser mer sporty ut enn forgjengeren, og som har bedre aerodynamikk.

Bilen er tilgjengelig med LED hovedlykter (ekstra utstyr). En god nyhet for mange her i landet, er at med nye Kia Ceed har man alltid automatisk LED kjørelys også bak.

Mye utstyr

Som enhver ny modell med respekt for seg selv, kan også Kia Ceed by på utstyr som automatisk nødbrems, lane keep assist, adaptiv cruise kontroll, blindsonevarsler, varsel for kryssende trafikk bak bilen, smart parkeringsassistent og fotgjengergjenkjenning med varsler for kollisjon.

Bilen er første Kia-modell i Europa som blir tilgjengelig med Lane Following Assist, autonom kjøring på nivå 2.

Lane Following Assist kartlegger biler foran i trafikken, og identifiserer passende luker i andre filer for å kjøre mer økonomisk ved mye trafikk.

Systemet avdekker veimerking for å holde bilen i filen, og kontrollerer akselerasjon, bremsing og styring avhengig av bilene i front. Systemet benytter eksterne sensorer for å opprettholde sikker distanse, og kan benyttes i fart mellom 0 og 130 km/t.

Motorer fra 100 til 140 hk

Ceed kommer med flere motoralternativer: Kias populære 1,0 liter turbo bensinmotor med 120 hk, en ny 1,4 liter turbo bensin med 140 hk, samt en 1,4 liters bensinmotor på 100 hk.

I tillegg kan bilen leveres med Kias helt nye U3 dieselmotor, med 115 og 136 hk, og utslipp som er ventet å komme under 110 g/km etter den nye målestandarden WLTP, omregnet til New European Driving Cycle (NEDC).

Alle motorer kan leveres sammen med seks-trinns manuell girkasse, mens nye 1,4 liter T-GDi og 1,6 liter CRDi også kan leveres med Kias syvtrinns dobbelklutsj girkasse.

Teknologiske innovasjoner

Infotainmentsystemet er tilgjengelig som 5,0 eller 7,0 tommer berøringsskjerm, eller som 8,0 tommer med navigasjon. Full smarttelefon integrasjon, lysautomatikk og nøkkelfri inngang leveres som standard.

Fører kan velge ulike kjøremodus i “normal” eller “sport”. I «normal» optimaliseres drivstofforbruket og man har mer avslappet styring. I «sport» skjerpes gasspådraget for raskere akselerasjon, og styringen blir mer direkte og følsom for input fra fører.

Et tilvalg er oppvarmet frontrute som smelter bort is og snø, noe som gjør Ceed hyggeligere å leve med i kalde vintermåneder. Det er første gang denne teknologien benyttes i en Kia. Trådløs mobillader, ventilerte og oppvarmede forseter og oppvarmede bakseter er også tilgjengelig utstyr.

Forventer salgsøkning

– Nå selger vi 75 000 Kia Ceed årlig i Europa. Toppåret var 2013, med 98 000 biler. Vi sikter høyere enn dette med den nye modellen, slutter Alper Celik.

Bildet: Stasjonsvognmodellen SW er det store forventninger til. Ikke minst takket være det digre bagasjerommet, som er fullt på høyde med stasjonsvogner i D-segmentet.

I salg i juni

I Norge kommer nye Kia Ceed 5-dørs kombi i salg i juni måned, opplyser informasjonsansvarlig Mette Sauge i Kia Bil Norge. Stasjonsvogn-modellen dukker opp til høsten, sannsynligvis i september/oktober.

Prisene er foreløpig ikke klare for de nye Ceed-modellene.

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com