Pakk bilen riktig – og kjør tryggere!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Suzuki Vitara m takboks

Skal du på langtur med en del bagasje, er det viktig å pakke bilen riktig. Husk at ved bråstopp i en kollisjon vil selv små og lette ting kunne komme som dødelige prosjektiler gjennom luften. En liten laptop som ”tar av” ved stopp fra 80 km/t, har vekt mer enn nok til å drepe, eller påføre alvorlig skade, om uhellet er ute!

Farene inne i bilen kan du likevel forebygge langt på vei ved å unngå å ha ting liggende løst – legg småting i dørlommer eller hanskerom, slik at det ikke er noen fare for slike skader hvis noe skjer!

Når bilen skal pakkes, starter vi med å plassere de tyngste kolliene lavest mulig i bilen – i bagasjerommet. Kofferter, bager og lignende bør også sikres med bagasjenett eller festestropper.

Takbokser er i dag et vanlig syn, og kan fungere veldig bra når de brukes riktig. Men legg ikke tunge ting i takboksen, bruk den til for eksempel ski og staver og andre lette småting – og også her gjelder det at innholdet i boksen bør sikres med stropper og lignende. Mange bokser har slikt festeutstyr integrert.

Husk at ved bråstopp kan det bli ubehagelig fart fremover av løse gjenstander i en skiboks.

Vær for all del obs på at det er klare begrensninger på hvor mye man kan legge i boksen, men dette er det lett å finne svar på. I instruksjonsboken finner du hvilken takvekt som er tillatt for din bil. Fra denne vekten trekker du vekten av takstativ og vekten av skiboksen. Da sitter du igjen med hvor mange kilo du kan laste i boksen. På mange biler vil dette være ganske beskjedent.

Beskjedent bør det også være. Legger du nevneverdig vekt i en takboks, vil bilens tyngdepunkt flytte etter oppover – og det kan i neste sving gi skikkelig ubehagelige overraskelser hvis farten er høy nok.

For min egen del prøver jeg å unngå å bruke takboks, men det er også litt fordi den påvirker drivstofforbruket negativt.

Pakk riktig, så kjører du tryggere!

 

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com