Skill snørr og barter!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

VW skandalen

Volkswagen, med ”søsknene” Audi, Skoda og Seat, har fått – og får fortsatt – juling så det svir for den mildt sagt triste affæren med utslippsjukset som startet i USA.

Rett og riktig, dette var ille, og ikke VW verdig. Konsernet har lagt seg til de grader flatt, byttet ut toppsjef og omorganisert, og bedyrer at ingen kunde skal bli skadelidende. Dette er bra, men var også eneste farbare vei for å komme gjennom stormen. Og det vil uansett koste VW-konsernet blod, for sårene er dype.

Men når tabloidiseringen blir som sterkest, blir også overdrivelsene størst – og sakligheten minst. Det kastes frem påstander og beskyldninger uten at man bryr seg nevneverdig med å sjekke det faktiske grunnlaget, for denne heksejakten skal man være med på.

Litt edruelighet hadde ikke vært av veien. Det ene oppslaget etter det andre i media, både på papir og nett, går nå langt i å fastslå at ”alle” bilprodusenter har jukset med utslippstallene, og da bør man kanskje ta seg tid til å skille snørr og barter.

I skrivende stund er det så vidt jeg vet kun VW med beslektede merker som faktisk er avslørt for regulært juks med utslippstesting. Ingen annen bilprodusent er ennå konkret avslørt for det samme. Jeg sier ikke at det ikke vil skje, for det kan meget godt hende, men ennå er ikke dette tilfellet.

Enn så lenge har alle bilprodusenter i utgangspunktet forholdt seg til gjeldende regelverk for utslippsmåling. Hva annet skulle de ha gjort?

Det sier seg naturligvis selv at forbruks- og utslippstall målt i benk i laboratorier ikke kan være likt tilsvarende tall ved normal dagligbruk av den samme bilen. Derfor burde for lengst dagens målemetode vært skiftet ut med en metode som langt mer realistisk speiler hva man kan forvente at en gitt bilmodell vil forbrenne av drivstoff – og slippe ut av avgasser.

Det er jo en grunn til at motorjournalister over alt i lang tid har gjort et poeng ut av forskjellene mellom oppgitt forbruk fra fabrikk – og hva man selv oppnår ved prøvekjøring. Det som virkelig er forbausende her, er at ingen ser ut til å ha lagt merke til dette – aller minst politikere og andre myndighetspersoner med makt til å påvirke valg av målemetode.

Det er i alle fall historieløst, for å si det forsiktig, når enkelte bastant påstår at ”alle bilprodusenter har jukset med forbrukstallene”. Nei, det er fortsatt ikke bevist at andre bilprodusenter enn VW, Audi, Skoda og Seat har gjort dette.

Det alle bilprodusenter faktisk har gjort, er å oppgi tall for forbruk og utslipp i henhold til den målemetoden de av myndighetene er pålagt å bruke. Og det blir faktisk litt annerledes…

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com