Slik kjører du på tyske fri fart-motorveier

Tyskland 8-kopi 2
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

SBilferie i Europa kan være en fantastisk opplevelse, og best blir den når du er forberedt på hva du vil møte. Her er noen gode tips med på veien, først og fremst for kjøring i Tyskland, der du ennå kan kjøre så fort du vil på lange motorveistrekninger!

Om du kjører i land i Kiel, eller kommer inn i Tyskland fra Danmark, har du en av to følelser: Enten har du kjørt her før, og gleder deg – eller du er «grønn» på motorveikjøring i andre land enn Norge. Da er nok følelsen mer preget av ærefrykt for veier som til dels har fri fart.

Men frykt ikke – det er slett ikke så ille! Her får du noen gode råd med på veien…

Gi plass!

Dette bør du vite før du setter bilen i gir:

o Når trafikken stopper (og det gjør den fra tid til annen!), så skal bilene i venstre fil vike lengst mulig ut mot midtrabatten, mens bilene i høyre fil viker lengst ut mot høyre.

Slik blir det en fri «gate» for utrykningskjøretøyer i midten.

o Det er ikke tillatt å stoppe langs Autobahn, uten på anviste havarilommer. Tom tank regnes ikke som gyldig grunn. Må du stanse på veiskulderen må bilen sikres med varseltrekant, ellers er det uansett straffbart.

o Håndholdt mobiltelefon er forbudt. Dette gjelder generelt over hele Europa. Det er store bøter for å blåse i dette forbudet. 

Ha respekt for farten!

o På tyske motorveier er det lange strekninger med fri fart. Anbefalt fart er likevel 130 km/t, og dette er en komfortabel transporthastighet uten alt for høyt drivstofforbruk.

Det er alltid mye trafikk på Autobahn, spesielt på de gjennomgående nord-sør og øst-vest forbindelsene.

Stadig flere strekninger er dessuten skiltet ned til 120 km/t.

o Bruk venstre fil bare til forbikjøringer. Ligg ellers i høyre fil.

o Bruk speilene hele tiden! Har du lite erfaring med Autobahn, får du sjokk over hvor fort enkelte kommer bakfra i hastigheter på 200 km/t eller mer!

o Sett på nødblinker når du ser at trafikken stopper opp. Da varsler du bilene som kommer bakfra. 

Nødtelefoner er det over alt

o Skulle du kjøre for langt, MÅ du fortsette til neste avkjørsel, krysse over eller under motorveien og kjøre tilbake. Å prøve å rygge tilbake til avkjørselen er strengt forbudt – og livsfarlig!

o Skulle du trenge hjelp, finnes det over alt nødtelefoner med korte mellomrom.

o Også enkelte steder langs Autobahn finnes det fotobokser. Ikke minst gjelder dette ved veiarbeidsområder. Vær nøye med å passe på fartsgrensene.

Dyrest langs Autobahn

o Når du skal fylle tanken, er Raststätte ved Autobahn nærmest – og ofte dyrest. Svipper du innom nærmeste landsby, blir det som regel rimeligere.

o Ta en stopp i alle fall annenhver time. En kopp kaffe og litt bøy og tøy myker opp og gjør turen lettere!

Tyskerne KAN veiserviceanlegg. Slike som dette, og tilsvarende, finner du med jevne mellom uansett hvor i landet du ferdes langs Autobahn. Avstanden mellom dem er gjerne rundt 40 – 50 kilometer.

o Mattilbudet langs Autobahn er generelt meget bra. Kelnerne og de hvite dukene er stort sett borte, men de er erstattet av et minst like godt og variert tilbud – selv om du nå må bære maten din til bordet selv.

o ..og så husker du selvsagt å passe på at alt som skal være i bilen, er der – varseltrekant, refleksvest og førstehjelpsett.

Frist ikke tyvene!

Hvor du enn er: La ikke verdisaker ligge synlig i parkert bil. Utenlandske biler er mest utsatt for tyveri!

La ingen lure deg til å stanse langs veien ved å signalisere at du har et punktert dekk!

Unngå å stanse på rasteplasser uten bensinstasjon eller kafé, særlig på kvelds- og nattetid.

Transport – eller sight-seeing?

Før du kaster deg ut på Autobahn, er det viktig å være bevisst på hva du skal: Hvis hensikten er ren transport, mest mulig effektiv kjøring lengst mulig, så er Autobahn svaret.

Hvis du og familien heller vil nyte vakre og hyggelige omgivelser, er det bare å forlate Autobahn fortest mulig, og gi seg i kast med det vi her i landet kaller riksveier og fylkesveier.

Også her er veikvaliteten i hovedsak utmerket og fartsgrensene i overkant av tilsvarende veier i Norge.

Den store bonusen er alle de flotte landskapene og trivelige små landsbyene du vil oppleve – og med et prisnivå på mat og overnatting som vil gjøre smilet ekstra bredt!

Forlater du Autobahn, blir det straks mye mer å se og oppleve, For eksempel småby-idyller som denne.

Grønt kort

I Tyskland – og så lenge du holder deg i Vest-Europa – behøver du strengt tatt heller ikke å ha med deg «grønt kort» fra forsikringsselskapet.

Og Tyskland er jo litt ekstra «paradis» for oss norske bilister – ingen bompenger å bekymre seg for!

 

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com