Små kraftverk – mye strøm fra kjernekraft SMR

smr
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Det kom en litt forsinket og noe bekymret reaksjon på vår artikkel i våres – om bruk av kjernekraft for å øke tilgangen på elbil-strøm i Europa: Hva med kjernekraft type SMR? Derfor noen betraktninger om slike Små, Modulære Reaktorer – SMR.

Av Stein Bekkevold

Små modulære reaktorer (SMR) er avanserte atomreaktorer med effekt inntil 300 MW per enhet, en tredel av dagens store kjernekraftverk.

Poenget med SMR er:

  • Små – en brøkdel av en stor reaktor.
  • Modulære – alt fabrikkmonteres og sendes som ferdig modul.
  • Reaktor – bruker kjent kjernefisjon for å skaffe varme/damp og produsere energi.

Kan monteres trinnvis

Fordelene kommer av utførelsen – de er små og modulære. Dette lar dem settes opp der det ikke er plass til større verk. Prefabrikerte enheter sendes til og installeres på byggeplass, vesentlig rimeligere per MW enn store reaktorer, som ofte er spesialdesignet for et bestemt sted, noe som også kan øke prisen og gi forsinkelser.

SMR kan monteres trinnvis – som påbyggenheter – for å tilpasses økt energibehov.

Mikroreaktorer

En av utfordringene med økt strømtilgang er infrastruktur – begrenset el-nett i distriktene (en plage for Norge) – og kostnadene ved tilkobling. I områder uten ekstra nettkapasitet, kan SMR settes inn på eksisterende linjer, med sin lave effekt. Slik vil de gi ekstra kraft til industri og befolkning.

Dette er enda mer relevant for mikroreaktorer, en undergruppe med ytelse 10 MW. Mikroreaktorer har enda mindre fotavtrykk og passer for avsides regioner som er utilgjengelige for annen ekstraenergi. De skaffer reservestrøm i nødsituasjoner, og erstatter generatorer som drives av gass eller diesel.

Fortsatt radioaktivt avfall

Sammenlignet med vanlige reaktorer er SMR enklere, og sikkerheten kommer av passive system sammen med egenskaper som lav utgangseffekt og lavt driftstrykk. Det kreves ingen manuell innsats eller ekstern kraft for å stenge ned SMR, fordi (de passive) systemene drives av fysikk som naturlig sirkulasjon, konveksjon, tyngdekraft og driftstrykk.

Økte sikkerhetsmarginer reduserer fare for utslipp av radioaktivitet. Og SMR har redusert drivstoffbehov: De krever sjeldnere fylling, hvert 3. til 7. år, sammenlignet med 1 og 2 år for store anlegg. Noen er designet for å fungere i opptil 30 år uten å etterfylle drivstoff.

Men: drivstoffet (foredlet uran) skaper fortsatt radioaktivt avfall som må håndteres på forsvarlig måte.

Illustrasjonen er fra IAEA (FN´s Atomenergikommisjon).

Les også: Bedre elbil med niob

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com