Tonale: Sterkt av ny Alfa

1280px-2022_Alfa_Romeo_Tonale_Speciale_in_Verde_Montreal,_front_left_(NYIAS_2022)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Alfa Romeo gjør et viktig comeback med crossover-modellen Tonale, som var svært overbevisende i ferske krasjtester hos EuroNCAP i Brussel. Her noen fakta.

Bildet øverst: Stilig men forsiktig designet nykommer fra et gammelt selskap som har tatt det rolig en stund: Alfa Romeo Tonale. (Foto: Alfa)

Av Stein Bekkevold

I det siste er syv nye biler sikkerhetstestet av Euro NCAP. Blant de femstjerners vinnerne er to nye crossover SUV, Alfa Romeo Tonale og den nyeste KIA Sportage – pluss en elbil, VW Cupra Born. Toyotas Aygo X supermini og BMWs helelektriske i4 fikk fire stjerner.

Tonale, den første helt nye fra Alfa Romeo siden Stelvio i 2016, oppfylte alle krav til fem stjerner, selv med manglende senter-kollisjonsputer – og viste seg å være en aggressiv modell i frontkollisjoner – med sin stive front.

Totalt sett presterer denne SUV-en godt i bil mot bil og bil mot sårbare trafikanter, og tilbyr et Attention Assist-system som kjapt oppdager eventuell førerdøsighet.

Teknisk sett er Tonale en ganske stor SUV – på samme plattform som Jeep Compass – en ekte italiener du kan få med toliters eller 1,5 liters bensinmotor – og som hybrid, da som mild og/eller hybrid. Dieselmotoren er den gode gamle 1,6 liters multijet I4. Du kan velge mellom tre ulike elmotorer på alt fra 15 kW (mildhybrid) via 45 kW til 90 kW, da på bakhjulene. Toliteren er en vilter 256 hesters som driver bak via en 9-trinns ZF automatkasse …

Så ta deg en prøvetur i en sprek italiener med behersket design!

Stivt og solid karosseri gir trygge sikkerhetspoeng hos bilknuserne i Brussel. (Foto: Euro NCAP)

Andre ferske

En fornyet Kia Sportage deler plattform med søster femstjerners Hyundai Tucson som ble testet i fjor. Den er like godt utstyrt, scoret veldig likt i testene, og får sine fem stjerner. Det samme sies om Cupra Born, VW´s sportsligere alternativ til ID.3.

Toyota Aygo X er den siste nye i det svært konkurranseutsatte supermini-segmentet, der hver krone og euro teller. Den lille crossoveren gjør det bra totalt sett, men mangler mer avanserte sikkerhetssystemer, og må nøye seg med fire stjerner.

Og BMW viser med sin kompakte i4 at luksus ikke alltid betyr bedre sikkerhet …. Utstyrt med et lignende sensoroppsett som 3-serien – testet i 2019 – gikk Gran sedan glipp av noen kritiske poeng for kollisjonsunngåelse og måtte ta til takke med fire stjerner.

Så nå vet du det. Og at det er European New Car Assessment Program som står bak alt dette …

Les også: Toyota bZ4X: Ett er sikkert – den vil selge knallgodt

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com