Tykke vinterklær i barnestol øker skaderisikoen!

Isak i barnesete 2
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Dette bør du legge deg på minne når minsten skal kjøres til og fra barnehage eller skole i vinter: Tykke og varme vinterklær i barnestolen kan bety økt skaderisiko for de minste!

Det er en undersøkelse utført av den tyske bilorganisasjonen ADAC (tilsvarer norske NAF) som viser at tykt vintertøy gjør det vanskelig å stramme selene i barnesetet ordentlig, og for hver centimeter med slakk øker risikoen for store skader.

– Selv ved lave hastigheter vil en hard oppbremsing få store konsekvenser for barnet. Det tykke vintertøyet gjør at selen ikke sitter tilstrekkelig tett på kroppen.

Ved en hard oppbremsing kan selen derfor skjære seg inn i magen på barnet og medføre alvorlige indre blødninger, sier Volker Sandner, som er testansvarlig hos ADAC.

Parkdresser, dunjakker eller andre tykke vinterklær må derfor tas av før barnet spennes fast i barnesetet. Den tyske undersøkelsen viste imidlertid at nærmere fire av ti foreldre ikke tok av barnas yttertøy før de ble fastspent.

Selv om det er gjort i beste mening fordi man ikke ønsker at barn skal fryse, heller ikke i bilen, kan altså dette gå alvorlig ut over trafikksikkerheten for barnet.

– Dette er en av flere gode grunner til for eksempel å montere en bilvarmer. Denne sørger for å forvarme kupéen slik at man alltid setter seg inn i en god og varm bil, med den økte komforten dette gir, både for små og store. I tillegg er man sikret is- og snøfrie ruter og fri sikt fra første meter.

Forvarmet motor betyr dessuten lettere start og redusert motorslitasje.

Det finnes mange typer bilvarmere å velge blant på markedet i dag. I tillegg til de drivstoffdrevne bilvarmerne, som for eksempel velkjente Webasto, finnes det elektriske varmere som henter strøm fra en standard 230V stikkontakt til forvarming av både motor og kupé, og i tillegg lader bilbatteriet mens den er i drift.

Ekstra bilvarmer er en god og fornuftig løsning i vinterlandet Norge. Fordelene er mange, både for komfort og sikkerhet. Ved å unngå unødig tomgangskjøring og kaldstart sparer man også miljøet for unødig høye avgassutslipp. Man sparer også drivstoff, ved at de høye kaldstartutslippene er elimintert.

Dagens tilleggsvarmere for bil er teknologisk avanserte produkter som kan betjenes både med tidsur, fjernkontroll og egen app.

 

Bildetekst:

Uten tykt vintertøy imellom sitter Isak (2) riktig og trygt fastspent i barnestolen.

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com