Tyskland: Unn deg en smak av middelalder!

Gml bindingsverks hus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Tyskland er et fantastisk land å reise i med bil, fra de vakre kystområdene i nord via det frodige og innbydende slettelandskapet midt i landet til de spennende fjellveiene og landsbyene i Alpene i Bayern lengst i sør.

Overalt åpner et finmasket og effektivt veinett for stadig nye steder og nye opplevelser.

Romantische Strasse er turen verdt!

Rhindalen og Mosel får ha meg tilgitt, men blant tallrike muligheter, har jeg falt mest for Romantische Strasse – den romantiske veien – som strekker seg over 40 mil nord-sør fra Würzburg i Franken til Füssen i Allgäu. Tysklands mest kjente turistrute feiret for øvrig for noen år siden 60 års jubileum.

Rådhuset med det 65 meter høye tårnet.

Som gjest langs den lange ruten, kan du oppleve tallrike hyggelige og nostalgiske tilbud og arrangementer året rundt. Togentusiaster kan for eksempel glede seg over å reise med damplokomotiv og historiske vogner mellom Nördlingen og Feuchtwangen, to av de i alt 28 byene som ligger langs Romantische Strasse.

Gode vindistrikter

At du befinner deg i et utmerket vindistrikt, vil du også kunne få mange smakfulle beviser for!

Å ta turen litt utenfor høysesong, er ofte en god idé. Trafikken er mindre, køene er kortere – og prisene stort sett hyggeligere!

Veien strekker seg ut over et bølgende, grønt og fruktbart jordbruksland med blant annet meget gode vindistrikter, og sør til de dramatiske bayerske alper.

Endestasjonen er Füssen, like ved Tysklands høyeste fjell – Zugspitze, 2964 meter. I dette området ligger også det fantastiske slottet Neuschwanstein, som nesten er turen verdt alene.

Godt – og rikelig!

Langs hele Romantische Strasse ligger de mest pittoreske små og større byer og landsbyer man kan tenke seg, og fellesnevneren er middelalder.

Et typisk gatebilde fra Rothenburg ob der Tauber.

En annen fellesnevner er mat og drikke. Jeg har allerede ymtet om de frankiske vinene, men det må selvsagt understrekes at den som er glad i godt øl heller ikke lider noen nød.

Sats på lokale spesialiteter av mat! Du vil finne en sann regnbue av muligheter, og godt smaker det. Porsjonene er av et slikt kaliber de fleste steder at i alle fall undertegnede sto over forretter…

Det lokale kjøkken springer ut fra god og kraftig bondekost, og i Tyskland er dette et kvalitetsstempel.

Mange er litt engstelige for at tysk mat er ganske fet. Det vil nok ofte stemme, men glem ikke at det er mellom nyttår og jul vi legger på oss, ikke mellom jul og nyttår. Noen små utskeielser på tur er neppe det verste man kan gjøre!

Rothenburg ob der Tauber er et must!

Blant mange fantastiske byer og steder langs Romantische Strasse, anbefaler jeg å gjøre Rothenburg ob der Tauber til et hovedmål. Spander noen få dager her – det er lett å fylle dem med opplevelser og severdigheter.

Byen ligger omtrent 70 kilometer sør for Würzburg, og dermed er den også et naturlig etappemål i avstand når man starter bilturen, gjerne med bobil, fra Kiel på morgenen.

1.040 års historie

Rothenburg ob der Tauber regnes som den best bevarte middelalderby i Tyskland. Dette sier ikke rent lite, for byer med mange hundre års historie ligger tett i dette landet.

Byen ved elven Tauber regner sin historie tilbake til år 970, og navnet stammer fra et slott som ble bygget på denne tiden. Drøyt 300 år senere, i 1274, fikk Rothenburg status som keiserlig fristad, og i 1544 konverterte den til protestantismen.

Under 30-årskrigen ble byen erobret en rekke ganger, og ifølge legenden reddet borgermester Nusch byen fra å bli lagt i ruiner av general Tilly ved å tømme en stor mugge vin i ett drag. Et glimrende maleri som illustrerer dette, kan man beundre i det meget ærverdige hotell Eisenhut.

De første små skritt i retning av turisme ble tatt i 1900, da gamle bygninger ble listeført med sikte på bevaring.

Under andre verdenskrig ble omtrent 40 prosent av byen ødelagt. Den fremsto i forbilledlig gjenoppbygd skikkelse før 1970.

Hotellopplevelser

Selv om Rothenburg byr på flere gode parkeringsalternativer også for bobil, er dette en by der men gjerne bør spandere på seg en hotellovernatting eller to, rett og slett for opplevelsens skyld.

Hva med for eksempel Hotel Gotisches Haus, der du kan få rom i en bygning som er oppført på slutten av 1200-tallet; rundt 1285? Huset ble opprinnelig brukt av fransiskaner-munker, som lagret vin i kjelleren.

I 1474 bodde keiser Friedrich og fire rådgivere i hotellet.

Eller kanskje et opphold hos Glocke vingård og hotell? Hovedbygningen er her oppført som vertshus allerede i 1550, så også her er historiens vingeslag godt hørbare. Stedet har vært drevet av samme familie siden 1898. Her kan du få trivelige dobbeltrom med frokost fra rundt 80 euro natten.

Uforglemmelige Eisenhut

Utsikt fra rommet på Hotel Eisenhut

Uforglemmelig er også et opphold i Hotel Eisenhut. I fire patrisierhus fra 1500-tallet holder dette tradisjonsrike hotellet til med sine nærmere 80 komfortable rom, som alle er forskjellige. En suite med utsikt og med nennsomt restaurerte stilmøbler koster deg ikke stort med enn et veldig standard enkeltrom på et moderne internasjonalt hotell i en hvilken som helst storby.

Vi kan forsikre at atmosfæren og opplevelsen er en ganske annen!

Det enestående rådhuset

I hjertet av gamlebyen i Rothenburg ligger rådhuset, som er en hel historie i seg selv. Den eldste delen av dette, den gotiske med et 55 meter høyt tårn, ble bygget på begynnelsen av 1300-tallet, og besto da av to like bygninger. Mye ble ødelagt ved en stor brann i 1501.

Tårnet ble gjenoppbygd i 1555, og den østlige delen – renessansebygget – ble oppført rundt 1570. Rådhuset er vel verdt et besøk, men ha god tid: Inntrykkene er mange!

Historiens vingesus!

Historiens vingesus 2!

Langs gatene som stråler ut fra Rådhusplassen, og mer og mindre i hele byen, ligger historiske hus, kirker og tårn på rekke og rad, og man går ikke lenge mellom hver inskripsjon som daterer seg 500, 600 og 700 år bakover i tiden.

Kriminalmuseum fra middelalderen

Øverst middelalderens svartemarjer – under en gapestokk av omgrent samem alder.

Det står selvsagt i stil at Rothenburg huser en rekke museer. Størst er bymuseet, som holder til i en stor bygning som i perioden fra 1258 til reformasjonen i 1544 huset et nonnekloster. Kjøkkenet fra denne tiden er perfekt og komplett bevart.

Ikke uventet har Rothenburg sitt julemuseum, men det som fascinerte meg sterkest, var middelalder-kriminalmuseet. Over 2.000 kvadratmeter fordelt på fire etasjer med mer enn 130 glassmontre får du et enestående overblikk over mer enn 1.000 års historie med lov og rett.

Et variert utvalg av måter å b li hen rettet på…

Museet er unikt i Europa, og rommer det meste som kan tenkes av barbariske redskaper for avstraffelse, sammen med lovsamlinger og dokumenter som hjemlet bruken av dem.

Du vil finne brev og dokumenter fra keisere og prinser, rustninger, avrettingsvåpen og det mest groteske man kan tenke seg av torturinstrumenter.

Torturredskaper var det et svært variert utvalg av.

… og 800 dukker!

Etter en slik opplevelse, kan det være godt å balansere inntrykkene med et besøk i det private dukke- og leketøymuseet som en entusiastisk Katharina Engels åpnet i 1984 etter å ha samlet gammelt leketøy i mer enn 30 år.

Detalj fra dukkemuseet.

I et vakkert restaurert middelalderhus kan man ta i øyesyn blant annet mer enn 800 dukker fra en periode på 200 år, i tillegg til et stort utvalg av mekanisk leketøy.

Et besøk vel verdt, det også!

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com