Utforske Norge med bil: Vær forberedt på alle slags værforhold

Car windshield in traffic jam during rain
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

(Sponset innlegg)

Hvis man skal utforske Norge med bil, er det helt avgjørende at man forbereder både seg selv og bilen på de ulike påkjenningene som kan oppstå fra vær og vind. Norge er et langstrakt land, der kjøreforholdene i sør er noe helt annet enn kjøreforholdene i nord. 

Bildet øverst: Kraftige regnskyll er ikke uvanlig på biltur i Norge. (Foto: iStock)

Dessuten vil du oppleve store variasjoner om du kjører i fjellområder eller langs kysten. Det finnes dessverre mange eksempler på bilførere som ikke har tatt hensyn til dette, og som har fått alt annet enn en hyggelig kjøreopplevelse.

Det høres kanskje veldig krevende ut å kjøre bil i Norge, men faktisk er det færre ulykker her i landet statistisk sett sammenlignet med de fleste andre land.

Mye av dette skyldes et lovverk som stiller strenge krav til bilen, men også bilførere som viser ansvar og tilpasser kjørestilen etter forholdene. For å sikre en god kjøreopplevelse på norske veier, kan du lese videre og få noen gode tips til hvordan du sikrer at både du og bilen din er best mulig rustet.

Slik forbereder du bilen til bilturer i Norge

Det første du må gjøre er å sjekke tilstanden til bilen. Er den i god teknisk stand? For å være på den sikre siden, anbefales det å levere den inn på et bilverksted og få den grundig sjekket av en kompetent mekaniker.

Kanskje bør du få skiftet dekkene? Husk at det på vinterstid er viktig å bruke vinterdekk i Norge for å få best mulig veigrep på glatt føre. Helårsdekk av god kvalitet kan være et godt alternativ. Hvis du skal kjøre mye utenom de større veiene, hvor det kan gå lang tid mellom hver brøyting, strøing og salting, kan du vurdere å bruke piggdekk for å få det aller beste veigrepet. Me, vær klar over at du noen steder må betale en avgift for å kunne bruke slike dekk.

Gode vindusviskere

Gode og velfungerende vindusviskere sørger for å gi god sikt når det regner eller snør. Sjekk at de er i god stand, og bytt dem ut om nødvendig. Og glem ikke å fylle på spylervæske. Husk at nedbør kan komme helt plutselig, men også forsvinne like raskt som det kom. Dette krever aktiv aktivering og deaktivering av vindusviskerne, noe som kan bli litt slitsomt i lengden. Heldigvis finnes det en løsning på dette problemet, nemlig regnsensoren.

Regnsensorbilde tatt fra autodoc.co.no

Regnsensor gjør jobben

Dersom bilen din ikke allerede har en regnsensor, bør du absolutt vurdere å skaffe deg en. Dette er en anordning som er festet på frontruten, og som er i stand til å merke når de første regndråpene lander på ruten.

Se gjerne på regnsensoren som en smart assistent som slår på eller stopper vindusviskerne automatisk etter behov. Dette øker veisikkerheten betydelig, ettersom du som fører slipper å bli distrahert med å slå vindusviskerne av og på under regnfulle forhold.

I tillegg bidrar det til en mer behagelig kjøreopplevelse når det bare er lett yr i luften, da regnsensoren automatisk utfører et sveip med vindusviskerne når det trengs, uten at man må gripe inn manuelt hver gang.

Forbered deg selv

Når du er sikker på at bilen din vil håndtere de røffe kjøreforholdene i Norge, er det på tide å forberede deg selv. Sjekk værmeldingen, og hold deg godt oppdatert på hvordan det er i områdene du skal besøke. Da vil du være forberedt på det som venter deg, og kan eventuelt ta en beslutning om å avbryte hele turen før du i det hele tatt har satt deg inn i bilen.

Det kan også være smart å lage en reiseplan, og informere noen om hvilken rute du velger å kjøre. Og husk for all del å lagre telefonnummer til veihjelp og nødetater på mobiltelefonen.

Skulle du for eksempel oppleve motorstopp i fjellheimen, er det godt å vite at hjelpen aldri er langt unna. Vær bare klar over at temperaturen synker raskt inni bilen hvis det er minusgrader ute, så minuttene kan fort føles som timer hvis du ikke har tatt med deg varme klær.

Kle deg derfor etter forholdene, ta med deg refleksvest, førstehjelpsskrin og kanskje noe å spise på turen, så vil du stille med mye sterkere kort i kampen mot vær og vind på norske veier om uhellet skulle være ute.

Informasjonskilder:
https://www.autodoc.co.no/info/no-hva-er-en-regnsensor-i-en-bil
http://www.biler.biz/automotive/driving-safety/driving-safety/147023.html

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com