Czinger 21C: 3D-printet racer …

Czinger_21C_FOS2022
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Czinger 21C er en hybrid «sportsbil» utviklet via 3D-printing av amerikanske Czinger Vehicles. Produksjonen startet i 2021, opprinnelig med planlagt produksjon på 80 enheter fra første kvartal 2023. Herligheten er designet, utviklet og bygget i Los Angeles, og er et nytt bilmerke – grunnlegger er far og sønn Kevin og Lukas Czinger.

Av Stein Bekkevold

Bilen skulle presenteres på bilutstillingen i Genève i mars 2020, men dette ble avlyst på grunn av COVID-19. Den ble i stedet presentert i mars 2020 i London i en egen visning. De skulle bare bygge 80 enheter i to utgaver: en for vei og en for bane – den siste ble kalt “Lightweight, Track”.

V8 og to elmotorer

Modell 21C – noe måtte den jo hete – har førersetet i midten og et tandem passasjersete bak, dette gir smal kabin. I en ellers bred bil. Det hele minner om Formel 1.  Bremsekalipere og opphengs-komponenter er samlet i en enhet kalt Brake Node.

Bilen drives av en hekkmontert dobbelturbo V8 på 2,88 liter, pluss av to elektriske motorer – av et litium-titanat batteri. Dette gir samlet effekt 932 kW (1 250 hk) ved 10.500 o/min overført til bakhjulene via en syv-trinns sekvensiell transaksel med hydraulisk aktivert flere-plateclutch.

Uten trykk

Hele greia er utviklet i et Californiaselskap kalt Divergent Technologies Inc, divergent betyr avvikende. Vi bør vel betrakte denne bilen som et innslag i heftig PR for skriverteknologien, snarere enn som en egentlig bil.

Det tekniske folk lurer på, er hvordan de får noen styrke i metalldeler som produseres uten trykk, for det er det dårlig med i en 3D-skriver. De fleste deksler i dagens biler er jo høytrykkstøpt av aluminium og/eller magnesium.

Plast eller lettmetall

Men dette er nok ikke poenget, poenget er nok at nesten hele bilen – aluminium og plast – er skrevet ut i selskapets egen, flere meter høye 3D-skriver, noe selskapet påstår vil revolusjonere bilindustrien. Det vil nå tiden vise, da …

Bilbildet er hentet fra Divergent Tech. Det andre bildet viser data-generert modell (en opphengsdetalj) som sendes til skriveren og bygges lag for lag på en plate av et stoff som så må herde, oftest plast eller lettmetall.

Les også: Smart matematikk former bilen

  • Arkiv

  • «Drømmebiler, familiebiler, hverdagsbiler og biler som aldri burde vært laget 2.0» er klar til utsendelse i midten av november.

    GODE NYHETER

    Til alle som ikke rakk å sikre seg et eksemplar av «Drømmebiler, familiebiler, hverdagsbiler og biler som aldri burde vært laget» før boken var utsolgt!

    Nå kommer boken i ny og større utgave, med mange nye kapitler! Her lar Frank deg gjenoppleve en bilisme som aldri kommer tilbake gjennom
    mer enn 40 biltester og bilopplevelser fra 60-, 70- og 80-tallet!

     

    «Drømmebiler, familiebiler, hverdagsbiler og biler som aldri burde vært laget 2.0» er klar til utsendelse i midten av november.

    PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com