Aurus Senat: Russkije limosin

Aurus_Senat_Genf_2019_1Y7A5897
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tips en venn

Mange så sikkert at despot Putin for en tid siden ga despoten i Nord-Korea en russisk håndbygd luksusbil i gave, en Aurus Senat. Her litt om rubelgliset:

Av Stein Bekkevold

Helt siden Lenin og kompani tok makten i 1917 har eliten der borte fått seg håndbygde biler, nesten alltid etter vestlig modell. ZIL og ZIM og ZIS var stort sett kopier av amerikanske glis som Pontiac og Cadillac og de der.

Våre dagers sjefsglis heter altså Aurus Senat (russisk: Aypyc Сенат). Den er en stor luksusbil laget av Aurus Motors, og utviklet av NAMI i Moskva. Dette er nå Russlands presidentbil, som fyker i hundre langs de store avenyene med lillemann i baksetet og motorsykkelpoliti foran og bak og på sidene.

300 000 US Dollar

Aurus Senat har i størrelse og vekt overtatt etter den gamle ZIS-110 limousinen fra 1940-tallet. Modellen er en del av Kortezh-serien, som også skal bli en varebil og en SUV.

Senat ble vist for første gang på bilsalongen i Moskva i september 2018. Kortezh-serien skulle selges i Midtøsten og Kina fra slutten av 2018. Nå koster hvert eksemplar over 20 millioner rubler. Det tilsvarer omtrent 300 000 US dollar …

Aurus

V12 kommer

Utviklingen har pågått siden 2013, men byggingen startet først i 2021 med sivil type S600 og Putins L700-versjoner. Bilene bygges stort sett for hånd ved Sollers JSC-fabrikk i Jelabuga.

Porsche og Bosch Engineering skal begge ha vært med i utviklingen av motoren, noe som har vært tradisjon der borte siden nyere varianter av Moskvitsj ble laget.

Den pansrede Senat-versjonen drives av en 4,4 liters V8-motor utviklet av NAMI, mens en 6,6-liters V12 på 634 kW/850 hk kommer etter hvert. Digre, bensinslukende monstre. For den lydige elite. Og tilsvarende i Kina og Nord-Korea.

Bilder: Aurus har visstnok navn etter latin for gull, aurum. Den svarte er Putins der han farer av gårde mens tsargarden passer på – den andre er den mer sivile varianten. Begge fotos er fra Soller.

Les også: Cadillac – lang historie, fine biler

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com