Bilmerker som ikke må glemmes: Bristol – og Armstrong Siddeley

1280px-Armstrong_Siddeley_Lancaster_1947
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Tips en venn

Ivrige lesere (tusen takk!) har gjort oppmerksom på to bilmerker som ikke må forbigås, nemlig de to engelske i overskriften.

Bildet øverst: En Armstrong-Siddeley fra 1947, håndbygget luksus for velbeslåtte, med diger motor og et usannsynlig forbruk. Foto A-S Owners Club

Av Stein Bekkevold

Bristol Cars

var en typisk etterkrigs-foreteelse akkurat som en haug andre biler, som Saab (flyfabrikk) og Subaru (Fuji, flyfabrikk det også).

Historien til Bristol Cars begynte i 1945. Bristol Aeroplane Co (BAC) fryktet stor ledighet etter krigen, og startet samarbeid med AFN Ltd, folkene bak Frazer Nash.

Alt i juli 1945 startet de med biler. De besøkte BMW, som lå med brukket rygg. Første modell het Bristol 400 og kom i 1947, tungt basert på førkrigs BMW´er. Den så ut som en BMW 327, men motor og hjuloppheng foran var fra modell 328, det bakre fra 326. BMW-grillen prydet nesa.

Helt til 1961 kom alle med BMW´s sekssylindrede motor. Den var populær, og satt også i mange sports- og racerbiler, som Frazer Nash, noen AC, noen Lotus og noen Cooper. I 1961 kom Bristol 407, en serie med Chrysler V8-motorer. Alle Bristol etter 1961, også Fighter- og Blenheim-modellene, fikk denne.

En tidlig Bristol en 400 – du ser tydelig at bilene var kloner av førkrigs BMW´er. Foto BMW

Armstrong Siddeley

var en britisk industrigruppe, aktiv i første halvdel av 1900-tallet. De startet i 1919, og ble kjent for luksusbiler og flymotorer.

Gruppen oppsto da Armstrong Whitworth ble kjøpt av Siddeley-Deasy, som – akkurat som en mengde andre håpefulle – laget luksusbiler for overklassen. Etter fusjonen fortsatte de med skarpt fokus på kvalitet i biler, flymotorer, tunge girkasser og busser, rakett- og torpedomotorer – og jernbanevogner.

Fusjoner bl.a. med Hawker Aviation og Bristol Aero Engines gjorde at bilproduksjonen opphørte i 1960. Selskapet gikk så inn i Rolls-Royce Ltd som ønsket å styrke fly- og motordivisjonen.

Den endelige bil-finalen kom da reservedelene og bildivisjonen ble overlatt til Armstrong Siddeley Owners Club Ltd, som eier patenter, design, opphavsrett og navnet Armstrong Siddeley.

Les også: Austin og Morris – og mange andre bilnavn 

  • Arkiv

  • PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com